Naturpilotene

20150210_092849

Camilla og Kirsti var så heldig å få dra på dagskurset «Naturpilotene – med barnehagen på tur i nærmarka» dette er et kurs i regi av PBL som blir tilbudt alle barnehager i hele landet.

Målet dems er å utdanne naturpiloter i barnehagene, som videre skal være inspiratorer for å få kolleger, barn og foreldre til å bli enda flinkere til å bruke barnehagens nærområder til store og små turer. En naturpilot skal engasjere seg ute med barna, de skal være nærværende og undrende. De skal også klare å legge fine planer og opplegg til side. Et eksempel kan være lavvotur. Målet er ikke å komme fortest mulig opp dit, målet er underveis på turen. Man skal klare å gripe det man møter og ta seg tid til undring. Det er da det skjer læring. De anbefalte oss å ikke gå i "skolefella" men heller komme oss ut å sanse og erfare. Det er ikke lett å få erfaring om småfugler uten å se og høre dem. 

Forskning viser at barna er mindre ute enn før og det er blir brukt mye tid på kjøring til ulike fritidsaktiviteter samt at aktivitetene er "skjermorientert". Barnehagen blir da desto viktigere med tanke på å bruke naturen og nærmiljøet. 

Vi sitter igjen med en positiv opplevelse etter dette kurset, som gjør det lettere å ta med seg i hverdagsferdighetene. Dette kan brukes til videre grunnlag for å nå målet vårt som er å gi barna mulighet til undring over naturens mangfoldighet og gi barna varierte naturopplevelser.